טרנד חדש בנדל"ן:
קרקע חקלאית להשקעה
בשנים האחרונות אחד הטרנדים הנפוצים בשוק הנדל"ן הישראלי, הוא רכישה של קרקע חקלאית להשקעה. הרציונל פשוט: קרקע חקלאית אפשר לקנות בזול, בהמשך היא תעבור 'הפשרה', הייעוד שלה ישתנה ואז הערך שלה יזנק ואפשר יהיה למכור את הקרקע ולממש את ההשקעה ברווח גבוה. קל להבין את הקסם ברעיון הזה, הבעיה היחידה היא שכל קרקע לא עברה שינוי ייעוד אין שום ערובה האם ומתי ההפשרה תצא לפועל.
אף אחד לא יכול להבטיח מתי ואם הפשרה תצא לפועל
שינוי ייעוד של קרקע אינו דבר טריוויאלי, למעשה מדובר בסוג של יוצא מן הכלל המעיד על הכלל, והכלל הוא שסיווג של קרקע הוא דבר קבוע. כלומר, מרבית הקרקעות החקלאיות בישראל ישארו קרקעות חקלאיות ולא יופשרו לעולם לבניה – המדינה ייעדה את הקרקע לשימוש חקלאי וכך הוא כנראה ישאר. אז מאיפה ואיך נולד הטרנד של השקעה בקרקע חקלאית? האם מדובר בבלוף? התשובה היא שלא מדובר בבלוף והשקעה בקרקעות חקלאיות היא בהחלט אפשרות ריאלית, אך חשוב להבין טוב את התמונה המלאה ולעשות את הפעולה בחכמה וכמובן, לזכור שכמו בכל השקעה, גם השקעה בקרקע חקלאית כוללת מימד של סיכון כי בסופו של יום אף אחד לא יכול להבטיח לכם בוודאות מוחלטת ואם ההפשרה תצא לפועל.
לחפש אינדיקציה ברורה להפשרה
כלל ראשון בהשקעה בקרקע חקלאית הוא שההשקעה היא אף פעם לא אקראית. כמו שהזכרנו רוב הקרקעות החקלאיות לא מיועדות להפשרה ויש קרקעות חקלאיות שגם אם היו מופשרות כנראה שלא היו אטרקטיביות לבניה (מיקום רחוק או מנותק מידי או קושי בחיבור לתשתיות). כלומר, קרקעות חקלאיות להשקעה, חייבות להיות כאלה שההיגיון בהפשרה שלהם ברור וקיימת התכנות סבירה. כלומר, הקרקע שמחפשים צריכה להיות בקרבת ישוב או שכונה באזור שיש לו ביקוש או שכבר יש תכניות פיתוח אטרקטיביות שיהפכו את ההפשרה לכדאית. שימו לב שזה תנאי הכרחי, אך הוא עדיין לא תנאי מספיק להשקעה בקרקע חקלאית. רק כאשר רשות או מועצה מקומית או גורם ממשלתי מתחילים לקדם תכנית קונקרטית לגבי שטח, מומלץ להיכנס להשקעה בקרקע חקלאית. מצד שני, ככל שהוודאות לגבי הפשרה קרובה יותר, הביקוש לקרקע יעלה ועמו גם המחיר והאפשרות לרווח פוטנציאלי גדול ירד. הסוד בהשקעה בקרקע חקלאית הוא לזהות את הנקודה שבה ניתן להניח שההפשרה בדרך, אך מדובר עדיין בשלב כזה שעדיין ניתן לרכוש קרקע במחיר משתלם.
השקעה לטווח ארוך
ההמלצה היא להתייחס אל השקעה בקרקע חקלאית כאל השקעה ארוכת טווח, כלומר השקעה שלא נכנסים אליה בלחץ בתקווה לרווח מהיר. מי שמאמץ גישה כזו ויכול להרשות לעצמו להשקיע בקרקע חקלאית עשוי לממש רווח נאה בעתיד. כל זה, כמובן, בהנחה שהוא בחר להשקיע בקרקע חקלאית בעלת פוטנציאל אמיתי ונעזר במומחים שמכירים את התחום.