מידע מקצועי

למה כדאי לקנות קרקע חקלאית

קונים ומשבחים:
למה משתלם לרכוש קרקע חקלאית?
על השאלה המופיעה בכותרת ניתן לענות בשני אופנים. הראשונה, שפחות או יותר, מסבירה את עצמה. אם אתם חקלאים או מעוניינים לעסוק בחקלאות וזקוקים לשטח כדי לטעת פרדס, כרם, מקשה או כל פעילות חקלאית אחרת. המאמר הזה לא עוסק בסוג כזה של רכישת קרקע חקלאית, אלא דווקא מיועד למי שמבקש לרכוש קרקע חקלאית ואין לו שום כוונה לעסוק בחקלאות והוא קונה קרקע חקלאית להשקעה.

קרקע חקלאית להשקעה: הרציונל המלא
יש משהו פרדוקסלי בקניה של קרקע חקלאית להשקעה, הפרדוקס קשור לכך שכל מי שקונה קרקע חקלאית להשקעה עושה זאת בשל סיבה מרכזית אחת – הוא מעריך ומקווה שאחרי שיקנה את הקרקע החקלאית היא תעבור 'הפשרה', הייעוד שלה ישתנה והיא כבר לא תהיה במעמד של קרקע חקלאית אלא קרקע המיועדת לבניה. למשל, אם הקרקע החקלאית המדובר נמצאת באזור ביקוש, שינוי הייעוד צלח, והסטטוס של הקרקע השתנה מקרקע חקלאית לקרקע המיועדת למסחר או מגורים – הקרקע (לשעבר) צפויה לשלש את ערכה רק כתוצאה מהאקט הבירוקרטי הזה. כאן צריך לציין, כי המדינה ערה למשחק ההשקעה הזה ולכן גובה מהרוכש היטל השבחה משמעותי שעלול להגיע לחמישים אחוזים מהרווח. אחרי שזה נאמר, גם בתרחיש של היטל השבחה דרקוני, פוטנציאל הרווח בעסקה כזו הנו יוצא דופן ומשאיר אבק להרבה אפיקי השקעה אחרים – בהנחה שהמהלך הצליח.
השקעה חכמה ומגודרת
החיסרון העיקרי ברכישת קרקע חקלאית להשקעה, היא שאף אחד לא מבטיח לכם שההפשרה תתרחש או המצב השגור יותר – בסופו של יום שינוי הייעוד קורה, אך מדובר בתהליך ארוך שלעיתים יבשיל רק אחרי שנים. אחרי שזה נאמר, בשונה מהשקעה בשוק המניות או במטבעות קריפטו, הכסף שלכם קרוב לוודאי ישמור על ערכו וסביר שבמקרה הצורך תוכלו למכור את הקרקע לפחות במחיר שהשקעתם. מהבחינה הזו מדובר בהשקעה מגודרת. כאן נציין, שבדרך כלל אנשים רוכשים קרקע חקלאית להשקעה, רק אחרי שיש אינדיקציות טובות שהקרקע המדוברת אכן תופשר לבניה. הרבה פעמים מי שיתמוך ויקדם את ההפשרה זו מועצה או רשות מקומית שמעוניינת לפתח את האזור ולהקים שכונות מגורים חדשות, מרכזי מסחר, תעסוקה ותעשייה.
בוננזה כלכלית
הפיתוח הזה לרוב מתאפשר רק אחרי שקרקעות בפריפריה הקרובה של הרשות יופשרו. מרגע שהרשות המקומית מקדמת תכנית כזו והיא עוברת בוועדת התכנון המקומית, הקרקעות החקלאיות המדוברות הופכות לבעלות פוטנציאל השבחה. זה לא אומר שזה יקרה או שזה יקרה מהר. המכשול הגדול הוא בוועדה המחוזית שעובדת בקצב הרבה יותר מדוד וגם משאירה פתח להתנגדויות שעלולות להפוך את התמונה או לשנות אותה (למשל, אישור שינוי ייעוד רק לחלק מהשטח או הכרזה על שטח כשמורת טבע). ועדיין, למי שיש אורך רוח ואפשרות להשקעה ארוכת טווח, שילוב השקעה בקרקע חקלאית עשוי להתגלות בסוף הדרך כבוננזה אמיתית.