איזה סוגי קרקעות יש בישראל?
ישראל היא מדינה קטנה עם אזורי ביקוש צפופים. לכן, מגוון הקרקעות המיועדות לבניה מוגבלות. נכון שבמקרים רבים ניתן להסב ייעוד של קרקע חקלאית ובכך להגדיל את המצאי, אך מדובר בתהליך ארוך וסבוך שדורש הבנה עמוקה וסבלנות. אך מעבר לאבחנה הפשוטה הזו, יש קטגוריות נוספות שמומלץ להכיר כדי להבין תמונת הקרקעות בישראל.
סוגים שונים של יעוד
בעשורים הראשונים לקיומה החקלאות תפסה מקום מרכזי בכלכלת ישראל וייצוא ההדרים ובהמשך האבוקדו היה ענף היצוא העיקרי של ישראל. מאז הפכנו ל'סטארט אפ ניישן', הכפלנו את עצמנו דמוגרפית, אך כתוצאה מהמורשת ההיסטורית חלק ניכר מהקרקעות בישראל מוגדרות עדיין חקלאיות וכל עוד לא יעברו 'הפשרה', קרי 'שינוי יעוד' לא ניתן לקיים בהן בניה שאינה חקלאית במהותה.
לצד קרקעות חקלאיות יש בישראל קרקעות המיועדות לשימושים ציבוריים כמו כבישים או פארקים. יש קרקעות שמוגדרות שמורות טבע או גן לאומי וגם בהן לא ניתן לבנות ויש קרקעות שתפוסות על ידי הצבא המשמשות לצורכי ביטחון ושטחי אש.
חשוב לציין שגם קרקעות המיועדות לבניה יכללו לרוב קטגוריה ספציפית יותר של ייעוד בהתאם לתב"ע תחתיה הן חוסות. יש בין סיווגי המשנה ניתן למצוא בניה של משרדים ושטחי מסחר, בניה לתעשייה, לתיירות וכמובן בניה למגורים (שגם בה הגדרות משנה המאפשרות בניה רוויה או בניה בסגנון 'בנה ביתך').
פרטית, מנהל או קק"ל
מעבר לייעוד הקרקע יש עוד פריזמה חשובה של קטגוריות הנוגעת ל'סוגי קרקעות בישראל', הכוונה היא למעמד ההחזקה ומדובר בנושא שחשוב לתת עליו את הדעת: